Czaková po 45. mieste: Chcela som, aby sa umiestnenie začínalo trojkou

06.08.2021 Celý región

Sapporo 6. augusta (TASR) – Slovenská reprezentantka Mária Katerinka Czaková dosiahla na svojej tretej olympiáde najlepšie umiestnenie v chôdzi na 20 km. So 45. miestom však nebola príliš spokojná, keďže dúfala, že skončí v najlepšej štyridsiatke. Jej výkon v Odori Parku v Sappore ovplyvnili dve rýchle červené karty a následné obavy z dvojminútovej penalizácie.

„Preteky boli veľmi náročné, to teplo dalo zabrať a bojovala som do posledných síl. Bohužiaľ, mala som dve červené karty a ďalšie napomenutia a každú chvíľu som tŕpla, či tam nepríde tá tretia a nebudem musieť ísť do pit laneu," povedala v cieli.

Dve karty v prvej polovici pretekov za pokrčené koleno a stratu kontaktu so zemou ju zaskočili, keďže väčšinou takéto chyby nerobí. „Dlho sa to nestalo. Dosť mi to skomplikovalo život a bolo to náročné na psychiku. Už sa mi išlo ťažko. Myslela som na to, že keď ma zastavia na dve minúty, či sa vôbec rozbehnem a či prídem do cieľa. Po ďalšom napomenutí to bolo už varovanie, že musím spomaliť a už len dokráčať do cieľa."

Okrem toho bojovala aj s náročnými poveternostnými podmienkami. I keď má skúsenosti s pretekmi v horúcom prostredí, Sapporo bolo o triedu náročnejšie.

„Mnoho vrcholných podujatí som absolvovala práve v Ázii a myslela som si, že skúsenosti zúročím. Keď som sa však ráno Maťa Tótha pýtala, k čomu to vie prirovnať, tak povedal, že podmienky boli druhé najhoršie po MS v Dauhe. Takže už som vedela, že to bude ťažké a nepôjdu sa rýchle časy. Tak aj bolo,"
uviedla.

Pre Czakovú to bolo tretie olympijské vystúpenie. Pri premiére v Londýne 2012 bola na 20 kilometrovej trati 49., pred piatimi rokmi v Riu obsadila 48. miesto. Teraz dosiahla najlepší výsledok. „Áno, ale nevravím, že ma to potešilo. Môj cieľ bol, aby sa umiestnenie začínalo trojkou. Chvíľu som tak aj išla, ale potom ma súperky obehli."

V uplynulých rokoch sa zameriavala na päťdesiatku, tá však na ďalších šampionátoch nebude a tak zatiaľ nevie, ako sa bude vyvíjať jej kariéra.

„Potrebujem si to zanalyzovať, dať sa dokopy. S trénermi sme sa bavili, že by sme na jeseň skúsili tú 35-ťku. Päťdesiatka mi sedela viac ako dvadsiatka. Ukázalo sa to aj rýchlostne, že už nie som tam, kde som bola. A možno by som skúsila aj plánované mixy, no stále nevieme, aká tam bude kombinácia. Bavili sme sa s Mišom Morvayom, že možno v tom Paríži, no to je ešte ďaleko," dodala.
 

Vyberte región